Ajankohtaista

Cargotecin osaamiskeskus inspiroi innovaatioihin

27.03.2013

Jos Cargotecin huikea teknologia- ja osaamiskeskus ei inspiroi työntekijöitä luoviin kehitysajatuksiin, mikään rakennus ei voi sitä tehdä. Uusi keskus häikäisee viimeistellyllä tyylillään - tyylillä joka sopii juuri Cargotecille, tulevaisuuden lastin- ja kuormankäsittelyn kehittäjälle. Uusi keskus ehti jo ennen varsinaista käyttööottoa saada Tampereen kaupungilta hyvän rakentamisen palkinnon. Perusteeksi mainittiin, että rakennukset edustavat "loistavaa käyttöarkkitehtuuria".

Tila kertoo, mitä tehdään

Cargotecin teknologia- ja osaamiskeskuksen arkkitehtisuunnittelusta vastasi Arkjaatiset, pääsuunnittelijan Mikko Jaatinen. Sisustussuunnittelusta vastasi sisustusarkkitehti Sabina Dontcheff dSign Vertti Kivi & Co:sta. Donbtcheff ei halua puhua sisustussuunnittelusta vaan tilasuunnittelusta. Rakennuksen suuri ja korkea keskusaula ja sen jatkeena oleva ravintola saivat tilasuunnittelun avulla lisäelementtejä, jotka tuovat ilmettä ja "skaalaavat" suurta tilaa täyttämällä sitä.

"Esimerkiksi ravintolasta osa on korokkeella, ja ravintolan päälle on osin pystytetty rakenne, joka muistuttaa konttilukin kehää. Yksityiskohta liittyy suoraan Cargotecin tekemään työhön - eli tila kertoo, mitä tehdään - mutta myös pienentää suurta mittakaavaa", Dontcheff kertoo.

Näyttävä yksityiskohta aulassa ovat valtaviin valkoisiin ruukkuihin istutetut rahapuut. Ruukuissa on myös valoelementti. Myös suuret ruukut skaalaavat isoa tilaa. Niin tekevät myös lisäksi Decolight Oy:n toimittamat näyttävät riippuvalaisimet niin aulassa kuin ravintolassa - ja myös ravintolan kookkaat lattiavalaisimet, joiden muoto muistuttaa perinteistä työpöydän valaisinta.

Artikkeli julkaistu Projektiuutiset 01/2013 numerossa. Lue koko artikkeli tästä linkistä.

Projektikuvia

Kuvat Petri Väyrynen / Decolight Oy

Riippuvalaisimet ZERO TOP ja suuret jalkavalaisimet ITRE GREAT JJ.

Arkisto